EBOOK - GHOSTWRITER THE CONFESSIONS : Kisah Benar 17 Penulis Upahan Buat Duit Hingga 5 Angka!

EBOOK - GHOSTWRITER THE CONFESSIONS : Kisah Benar 17 Penulis Upahan Buat Duit Hingga 5 Angka!

     

"Aku pernah dengar kerjaya ghostwriter. Betul ke ada orang yang berjaya bekerja menjadi ghostwriter dapat gaji bulan-bulan ni? Macam tak percayalah." 


Betul ke ada orang yang berjaya jadi ghostwriter ni?



Jawapannya : YA ADA!

 

Saya Diana Bachok, pengasas UpahMenulisCom. 


Umur 38 tahun, graduan Kewartawanan UiTM Shah Alam. Seorang ghostwriter sepenuh masa. Fokus saya berkongsi mengenai dunia ghostwriter kepada lebih ramai orang. 


Bersama Jurulatih Utama kami, Puan Tengku Nurhusni dan team UpahMenulisCom kami menganjurkan bengkel dan kelas online bagaimana menjadi seorang ghostwriter profesional. 

 



Salam perkenalan semua.


Kami selalu dengar kawan-kawan surirumah nak berhenti kerja dan buat kerja dari rumah. Kebanyakan daripada mereka berkelulusan tinggi dan kalau difikirkan antara kemahiran yang ada adalah menulis pelbagai bidang kemahiran. 

Katanya dunia penerbitan menghadapi kejatuhan. Ramai penerbit tutup dan ramai juga penulis terjejas. Harapkan royalti memang sikit. Ramai lagi penulis tidak tahu ada peluang menjadi ghostwriter yang dibayar lumayan.

Biasa juga kita dengar orang sebut, malasnya nak hadap jem setiap hari. Bestnya kalau ada kerja yang kita boleh buat dimana-mana. Bekerja di rumah, cafe, perpustakaan mengikut masa pilihan mereka sendiri. Orang sebut Digital Nomad.

Lagi satu, keluhan dan kerisauan yang lebih kurang sama iaitu daripada bakal pesara. Mereka mencari-cari aktiviti apa yang nak dibuat selepas bersara. Mereka ada skill menulis yang baik. 


Alhamdulillah, secara peribadi setelah 5 tahun menjadi ghostwriter saya melihat ia peluang baik bagi wanita, surirumah, penulis dan pesara atau sesiapa sahaja yang mahu menjadi Digital Nomad. 


Bermula dengan upah menulis kecil-kecilan contohnya teks ucapan dan 4 siri kenyataan akhbar RM250 sebulan sehingga kini saya menerima upah sehingga RM4000 untuk 100 muka surat manuskrip buku client.

           Bagi saya ia dapat menyelesaikan empat masalah yang dinyatakan tadi. Best kan!

           

             Jadi kita fahami dahulu apa sebenarnya Ghostwriter ni.


             Apa agaknya ghostwriter dan kerja-kerja yang mereka buat ya?

             


Penulis Upahan (Ghostwriter) ialah penulis yang mengambil upah menulis sebarang bentuk penulisan (artikel, buku, teks ucapan, proposal dan lain-lain dengan bayaran tertentu dan mengikut masa serta syarat yang ditetapkan. Nama kita tidak tercatat pada hasil kerja yang kita lakukan.

Prospek ghostwriter pula boleh jadi sesiapa sahaja. Menteri, ahli perniagaan, guru, tokoh politik hatta orang biasa tetapi mereka memerlukan khidmat kita sebagai penulis. Mereka memberi kita upah untuk menulis mengenai diri atau kehidupan mereka.

 

Standard upah menulis yang diterima oleh ghostwriter antaranya :

+ Bayaran RM500 - RM1000 untuk upah khidmat menulis audio kepada teks.

+ Manuskrip buku konsep sederhana, berat - RM5000 - RM15000

+ Buku biografi - RM20 ribu hingga RM30 ribu

+ SOP syarikat - RM20 ribu dengan royalti

+ Artikel - RM200-RM300 satu artikel

+ Skrip drama - RM5000 - RM20000

Dan lain-lain kerja penulisan.


Ramai yang nak tahu mengenai dunia Ghostwriter sehingga kami dijemput oleh akhbar KOSMO berkongsi mengenai kerja-kerja yang kami buat. Alhamdulillah.


Keratan akhbar UpahMenulisCom di KOSMO (Tarikh - 4 Februari 2019)




 

           

Sejak dua tahun lepas, lebih 500 orang alumni Bengkel Ghostwriter dan Kelas Online Ghostwriter Junior kami dedahkan secara terperinci bagaimana menjadi ghostwriter. Alhamdulillah semakin ramai alumni yang mula mendapat job sebagai ghostwriter.

Atas permintaan ramai yang mahu lebih yakin untuk ceburi bidang ini, kami kongsikan sebuah ebook eksklusif pertama mengandungi :

 1. KISAH BAGAIMANA MEREKA BERMULA SEBAGAI GHOSTWRITER


2. PROJEK DAN JUMLAH BAYARAN YANG DITERIMA


3. TIP DAN PANDUAN MENJADI GHOSTWRITER.


Ia pertama kali diterbitkan di Malaysia.  


Memperkenalkan 

             

.   

Ebook GHOSTWRITER THE CONFESSIONS, Kisah Pengakuan 17 Ghostwriter Buat Duit Sehingga 5 Angka Senyap-senyap  (BERNILAI RM250)


Ebook 111 muka surat ini mengandungi 17 kisah ghostwriter yang buat duit dengan menulis sekecil-kecil projek seperti menulis artikel dan soalan peperiksaan sekolah bernilai RM200 sehingga sebesar projek menulis manuskrip buku bernilai RM15 ribu.

                    Mereka berkongsi mengenai mengapa mahu menjadi ghostwriter, apa proses yang dilalui, pengalaman bertemu client, tip dan panduan jika mahu menjadi ghostwriter. Ianya sangat eksklusif. 


Kami kongsikan sedikit teaser kandungan ebook Ghostwriter : The Confessions  ini 



 

"Selama bergelar ghostwriter, saya pernah menguruskan 3 manuskrip untuk seorang client. Buku pertama bernilai RM8000, buku kedua bernilai RM12,000 dan ketiga RM15 ribu. Apabila client selesa dan puas hati dengan servis kita mereka ada trust. Jadi kita dah tak perlu pitching. Mereka pula pitching kita.

Tip saya : Disiplin mesti ada, wujudkan timeline kerja, tapis client dan bersedia untuk ditolak. Mesti ada SOP kerja yang akan memudahkan kita siapkan projek client." 




"Alhamdulillah, dengan iklan simple servis ghostwriter di blog saya seorang client yang juga pemilik Company Secretary hubungi saya. Kami berhubungan melalui telefon dan client bersetuju. Dari Sarawak saya turun ke Kuala Lumpur berjumpa client. Bersama Puan Tengku Nurhusni, saya berjaya close deal dengan client projek penulisan bernilai RM25,000. Dua ebook pertama client bayar dengan jumlah RM7000. Syukur semua dengan izin Allah.

Tip saya : Paling penting, pastikan dokumen perjanjian ditandatangani dan deposit diterima barulah lakukan kerja penulisan"



"Penulisan di Facebook cerminan diri kita. Client yang pitching saya bila lihat cara penulisan saya. Dia suka. Manuskrip client saya mula buat pada 23 September dan siap pada 31 November 2018. Alhamdulillah upah yang saya terima ialah tunai RM3000 dan pakej Personal Coaching dan Servis Premium daripada client memandangkan beliau seorang trainer pembangunan diri.

Tip saya : Untuk memudahkan penulisan, ada alat seperti video transcriber, untuk wanita mesti minta izin suami, untuk hasilkan penulisan motivasi yang baik mesti masukkan getaran rasa, lakukan pernafasan dan beberapa teknik lain. "





"Sebelum ini, ada sebuah syarikat hubungi saya untuk minta servis menulis blog. Kami bernegosiasi dan saya dapat job menulis artikel selama 2 tahun. Mereka membayar saya RM5000 setiap bulan. Setiap hari saya perlu muat naik sebuah artikel di blog mereka. Saya menawarkan servis menulis blog, social media updates termasuklan facebook dan twitter.

Tip saya : Anda MESTI ADA 3 ILMU TAHU INI. MESTI TAHU TEKNIK MENULIS, TAHU CARA PITCHING, TAHU  BAGAIMANA PROMOSI "


 

Best kan kisah-kisah mereka ni? Ada lagi 12 kisah ghostwriter lain. 


 


Mereka juga titipkan panduan kepada anda yang mahu bermula menjadi ghostwriter. Ada petua-petua rahsia rupanya. Banyak lagi pengakuan lain. Pasti anda juga tak sabar nak tahu kan!


Selepas membaca ebook ini anda akan :

1. TAHU KISAH SEBENAR KERJAYA GHOSTWRITER

2. LEBIH YAKIN UNTUK BELAJAR MENJADI GHOSTWRITER, WALAU APA PUN LATAR BELAKANG ANDA

3. MEMBINA JARINGAN BARU DENGAN PENULIS & GHOSTWRITER BERPENGALAMAN

4. MENDAPAT TIP & PANDUAN MAHAL MENJADI GHOSTWRITER 

5. BERSEDIA MEMBINA KERJAYA BARU DALAM BIDANG PENULISAN 

6. MERANCANG PELAN ATAU ROADMAP MENJADI GHOSTWRITER SAMBILAN ATAU SEPENUH MASA


Selain ebook utama, kami akan berikan bonus ebook lain iaitu :


BONUS 1

Ebook Bagaimana Menyediakan Buku Yang Diterima Penerbit (bernilai RM50)


 

Proposal buku seperti rangka sebuah bangunan. Ia menjadi panduan arah tuju penulisan manuskrip untuk client. Mesti faham ini dahulu baru hilang semua kebuntuan sepanjang siapkan buku.

 

BONUS 2 

Koleksi 10 Ebook Tema Penulisan (Bernilai RM20)




 Oh ya, mesti anda nak tahu berapa Ebook ini beserta semua Ebook bonus ini?


Nilainya RM320

Tapi kami mahu lebih ramai orang tahu kisah belakang tabir ghostwriter ini, jadi harga tawaran


RM79!

Dapatkan sekarang!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Disclaimer : Produk ini adalah bersifat ebook digital dalam bentuk PDF. Anda akan menerima ebook ini melalui emel. Ia bukan buku bercetak. Setiap kisah ghostwriter berbeza-beza hasilnya berdasarkan pengalaman, kemahiran dan cara mereka tersendiri. Kami tidak menjamin apa yang diberikan akan mendatangkan hasil yang sama kepada pembeli ebook ini. 


Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
EBOOK - GHOSTWRITER THE CONFESSIONS
449
JUMLAH

Kupon Diskaun

Masukkan kod kupon di bawah (jika ada) dan tuntut!

Jumlah Keseluruhan Sebelum Penggenapan
Pelarasan Penggenapan
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Pengendalian (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

Log Masuk atau